با توجه به اهمیت خاک به عنوان یکی از مهمترین عناصر زندگی و در راستای ارج نهادن به اهمیت خاک و جلوگیری از تخریب و نابودی آن، مراسم روز جهانی خاک با شعار «خاک و آب، منشاء زندگی» توسط جهاد کشاورزی شهرستان آمل و مشارکت اداره محیط زیست، فرمانداری ویژه، ادارات جهاد کشاورزی، منابع آب، منابع طبیعی شهرستان آمل با حضور جمعی از مدیران، مسئولین، کشاورزان، مرتعداران، محققین و تولیدکنندگان استان و شهرستان در مرکز آموزش علمی کاربردی دانشگاه فذا برگزار شد.
مدیر جهاد کشاورزی شهرستان آمل با بیان اینکه منبع اصلی تولید خاک است، گفت: رویکرد جهاد کشاورزی حفظ منابع تولید و پایداری تولید است.
مهرداد فولاد در همایش روز جهانی خاک در آمل اظهار کرد: اولین قدم در دستیابی به امنیت غذایی و خودکفایی، حفاظت از خاکهای زراعی و کشاورزی است و اقدامات لازم برای بهرهوری خاک انجام خواهیم داد.
به گزارش پایگاه خبری صبح آمل نیوز، امنیت غذایی هر کشوری نماد استقلال آن کشور است و تخریب خاک باعث از بین رفتن کشاورزی پایدار و به تبع آن از بین رفتن امنیت غذایی و در نهایت منجر به زوال تدریجی استقلال آن کشور میشود.
وی با بیان اینکه خاک علاوه بر حفظ پوشش گیاهی و تأمین امنیت غذایی، توانایی ذخیره آب درون خود و افزایش زمان تمرکز آب حوضههای آبخیز و جلوگیری از وقوع سیلاب را دارد، گفت: هدر رفت خاک و کاهش حاصلخیزی، ایجاد و افزایش روان آب و سیلاب، آلودگی آبها، افزایش رسوب گذاری در مخازن سدها و منابع آبی، کاهش بهرهوری کشاورزی و مهاجرت و معضلات اجتماعی از پیامدهای فرسایش خاک است.
مدیر جهاد کشاورزی شهرستان آمل تاکید کرد: حفظ خاک کشور در سه محور اقدامات منابعطبیعی، زیستمحیطی و کشاورزی باید بهگونهای باشد که مردم به حفظ تولید و امنیت غذایی اُمیدوار شوند.
فولاد به اهمیت و تقدس خاک در قرآن اشاره کرد و گفت: خاک از دیدگاه قرآن و کلام معصومین نعمت الهی و پاک و مطهر است و دارای اهمیت ویژه ای می باشد و آثار مهمی در حیات بشر و چرخه محیط زیست دارد لذا لزوم و حمایت از این منبع الهی بیش از پیش نمایان شود.
وی تصریح کرد: حفاظت از خاک نه تنها به حفظ منابع آب و تولید غذا کمک می کند بلکه در به وجود آوردن تنوع زیستی و پایداری زندگی برای انسانها کمک بسیاری خواهد کرد.
مدیر جهاد کشاورزی شهرستان آمل به تاثیر خاک بر سلامت انسانها اشاره کرد و گفت: 9 درصد از خاک حاصلخیزی ایران مناسب کشت و مستعدکشاورزی است که روی سلامت انسان و آب و هوا تاثیر مستقیم دارد که این خود در گرو سلامتی خاک است و سلامتی خاک نیز در گرو عملکرد و رفتاری است که ما نسبت به خاک داریم و این رفتار ما باید آگاهانه و با رعایت نکات و پروسه های فنی کارشناسان مربوطه باشد.
فولاد کشاورزی سنتی به جای کشاورزی علمی را یکی از عوامل و عناصر فرسایش خاک برشمرد و افزود: استفاده از کودهای شیمیایی و ورود فاضلابهای شهری و روستایی به زمینهای کشاورزی از دیگر عوامل آلودگی و فرسایش خاک است و باید برای جلوگیری از آن روشهای دقیق و زیربنایی مورد توجه قرار گیرد.
وی افزود: آتش زدن کاه و کلش موجب آلودگی آب و هوا و از بین بردن بافت خاک و منابع آبی می شود.
مدیر جهاد کشاورزی شهرستان آمل با بیان اینکه خاکی یکی از منابع ارزشمند جامعه بشری است، اظهارداشت: هر چقدر در صیانت و حفاظت از خاک و جلوگیری از آلودگی آن برنامهریزی دقیقی انجام شود به همان مقدار بهرهبرداری از خاک و کاشت محصولات متنوع در آن توسعه مییابد.
فولاد تصریح کرد:کاهش پوشش جنگلی، کاهش تولیدات زراعی و باغی، افزایش سیلاب ها، کاهش و کاهش کیفیت آب آشامیدنی از جمله آثار مستقیم و غیر مستقیم فرسایش خاک است.
وی بیان داشت: شهرستان آمل حدود 56 هزار هکتار اراضی باغی و زراعی می باشد و که قریب به 40 هزار بهره بردار دارد و یک میلیون تن نیز تولید داریم.
مدیر جهاد کشاورزی شهرستان آمل نقش کشاورزان در ارتقاء سلامت را مهم دانستو افزود: شاخص تولید ما برنج است و سطحی نزدیک به 44 هزار هکتار برنج کاری داریم و با احتساب کشت مجدد و رتون این عدد به 72 هزار هکتار می رسد و با تولید بیش از 190هزار تن برنج سفید قوت بیش از 5 میلیون ایرانی تامین می شود که این مهم اهمیت نقش کشاورزان شهرستان آمل در سلامت و ارتقاء آن برای مردم مشخص می کند.
1402/9/15